Houtrot kozijnen: herstellen of vernieuwen?

Houten kozijnen zijn natuurlijk prachtig, maar er kleven wel risico’s aan. U kunt te maken krijgen met houtrot. Houtrot ontstaat door vocht in het hout en is als volgt te herkennen: zachte poreuze plekken, beschadigde verflaag (afgebladderd, blaasjes), gekrompen stukken, stukken die loslaten en verkleuring van hout.

Wanneer u twijfelt of uw kozijnen houtrot hebben, kunt u dat zelf testen door met een stompe riem in het hout te prikken. Wanneer het zacht is en afbrokkelt, dan is er inderdaad houtrot aanwezig. Houtrot kan voor een groot gedeelte voorkomen worden door het schilderwerk van de kozijnen goed te onderhouden. Het is vrij normaal om elke drie tot vijf jaar de kozijnen van een nieuwe laag verf te voorzien.

Wanneer er houtrot is, kan dit vaak nog gerepareerd worden, mits het aangetaste gedeelte groter is dan een centimeter of 12. Dan moet dat gedeelte van het kozijn toch vervangen worden. Soms is het echter beter om de kozijnen geheel te vervangen. Sowieso wanneer meerdere plekken aangetast zijn. Nieuwe (kunststof) kozijnen hebben bovendien tal van voordelen: minder onderhoud, goed geïsoleerd en inbraak werend.

Uiteraard vertellen wij u er graag meer over dit onderwerp.